Apakah Maksud Otaku?


Ramai yang blogwalking ke blog aku akan tanya, otaku tu maksudnya apa? Otaku dalam bahasa Jepun bermaksud terlalu obses dengan perkara yang berkaitan anime, manga, game, cosplay, wota (idol), dan figura.

Aku akui aku bukanlah otaku kerana aku hanya minat anime sahaja. Kalau aku betul2 otaku, bilik aku akan jadi macam imej di bawah ni.

Banyak giler figura yang dia kumpul!
Tabik spring!

Wow! Minat hanya pada 1 watak sahaja
Mesti semuanya edisi terhad
Kalau aku, nak penuhkan dengan wajah2 Zero Kiryuu dan Syaoran

Aku nampak figura GUNDAM je ni...

Bilik ni kemas
 Tapi sampai ada 3 bantal peluk watak anime perempuan TUTTT
Melampau tu!

Peningnya dengan bilik macam ni
Manga ada, anime ada, game ada...
Fuhh, betul2 otaku ni... 

Nak tahu tak anime yang berkaitan dengan kehidupan otaku? Ni antara anime yang aku ingat :
1) Genshiken
2) Lucky Star
3) Madarame
4) Otaku no Musume-san
5) Welcome to NHK!

Pernah dengar tentang Densha Otoko? Kisah benar seorang otaku yang mencari cinta dalam kehidupannya. Dia tiada kawan melainkan kawan2 chatting dia. Dia jatuh hati dengan Miss Hermes ni masa dia selamatkan Miss ni dalam keretapi. Dia minta bantuan apa2 pun mesti tanya kat kawan2 chatting dia. Huh, totally memang otaku lah dia ni. Cerita ni memang aku syor sangat2 untuk tengok sebab best. Melalui cerita ni, korang akan faham lebih tentang otaku.

Masa ni dia nak beli figura Gundam

Harap dengan serba sedikit penjelasan di atas ni akan membolehkan korang faham apa itu maksud otaku.^^

15 doa buatku makin comel:

Nazrey Dylandy said...

dlm bilik sy bnyk action figura Naruto dgn Keroro ,comellllll~
yg citer Densha Otoko tuhh memang best !dulu sanggup cari DVD citer tuhh ,tp tak jumpa punnnnnn~

kaizen said...

nak GUNDAM!!!!!!

Halusinasi said...

nazrey : wah...kumpul figura gak ke? uish...paparkanlah dalam blog...nk tgk!
yup, cerita tu memang sudah nk dicari la...smpai sekarang tak jumpa..

kaizen : huhu, nk jugak...tapi mahal...

Nazrey Dylandy said...

insyallah kalau ada masa :D

Halusinasi said...

jgn lupa tag tau...nk tgk^^

Kei Seichi said...

tengok la cite "how to date an otaku girl"...sangat otaku and sangat sweet..hehe..

Halusinasi said...

wah, pertama kali dgr tentang cerita ni...mesti cari! thankz sebab rekemenkan^^

Kei Seichi said...

takyah cari..amek link ni pastu donlot..hehe...

http://www.mediafire.com/?ru2h2gapvhg87cl <--part 1

http://www.mediafire.com/?9q5b9e06007pq5f <--part 2

dapat dari syok.org..hehe..nama file diubah sebab nak elak copyright isu kot?ntah la..
enjoy! =)

Halusinasi said...

wah...terima kasih awk^^ really appreciate it^^ movie kan?

Kei Seichi said...

yup...movie...hehe..no biggie...
same2 otaku kena saling bantu membantu...hehe..aritu da tgk densha otoko...sangat sweet..suke..hehe.. ^_^

Halusinasi said...

memang sweet gler sgt2^^
tu yg suka tgk^^

KiD said...

tengok yg siri punya.muvi kurang best pasal watak tu penah berlakon yakuza.

Halusinasi said...

yakuza? cite apa yek?

Lucy Heartfilia said...

Fairy Tail dan Naruto Shippuden ^_^

.:: Lynn Johari ::. said...

boleh jelas kan maksud sugoi tak..
saya minat anime, manga n figura..exspecially hatsune miku :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...