FAKER oh FAKER~



Pernah dulu hangat dengan isu Cik Anon (Cik yang tidak mahu dikenali) dalam blogger. Kini, ada pula timbul isu FAKER! Faker ialah insan yang mencuri identiti orang lain dan berlakon menjadi identiti tersebut. Dengan erti kata lain Faker adalah PALSU.

Contohnya seperti entri ini :


Nampak tak? Jelas sekali mereka cuba menjadi femes dengan menjadi orang lain, bukanlah menjadi diri sendiri. Ternyata, mereka menipu orang lain termasuklah diri mereka sendiri. Kenapa perlu menjadi Faker?

Ada juga blogger lain yang menghadapi masalah ini. Dan kebanyakkan yang menjadi mangsa adalah blogger wanita. Aku juga rasa sedih kerana mereka menyalah gunakan gambar, profail dan juga cerita dalam blog tersebut. Ada juga orang yang tak faham tentang erti saling menghormati antara satu sama lain. Respect each other! 

Janganlah menggunakan gambar seseorang untuk menutup kesalahan kamu, itu salah! Tujuan kamu menggunakan gambar dia sudah menjadi salah. Maki hamun orang lain dengan menggunakan gambar orang terkenal dan dia yang mendapat nama yang busuk. Kamu telah memalukan dia. Mahukan orang menggunakan gambar kamu sesuka hati, maki hamun dan kemudian orang lain mengutuk balik kamu dan gambar kamu? Sudah tentu ia sangat menyedihkan, bukan? Aku sedih melihat seorang blogger yang juga merasa tempias keadaan ini, Fatin Suhana.

Kalau benar-benar tak suka menggunakan gambar sendiri, gunalah gambar kartun sebagai pengganti diri. Banyak koleksi gambar yang cantik-cantik, kenapa tidak menggunakan gambar itu? Tak ada pun orang nak marah.

Blogger wanita, beware of your photos. Mungkin suatu hari, tanpa kita duga, ada yang buat Facebook dengan menggunakan gambar kita. Elakkan meletakkan banyak gambar anda dalam Blog mahupun Facebook. Jangan terlalu banyak mendedahkan aktiviti kita dalam Blog. Senang sangat orang nak eksploitasikan diri kita sekarang ini. Kemudahan semuanya di hujung jari. Sekali kita post kenyataan dalam Facebook atau Blog, selamanya akan berada dalam internet. Ingat tu.

P/S : Harap-harap, aku tak ada Faker untuk curi dan sebar gambar-gambar dalam blog aku dengan kenyataan yang bukan-bukan. Nasib baik juga, aku tak cantik mana. Fuhhh~

9 doa buatku makin comel:

Muhd Fadil said...

tak cantik, tapi comel. orang jahat suka pompuan comel tau.

KiD said...

aku sokong brader kat atas ni.er,faker dengan fakri lain kan?

Kei Seichi said...

awak takde faker kot...stalker ade..hehe...

Halusinasi said...

siapakah stalker itu? hehe

HazHand said...

hahahaha,itulah,sape suh letak gmbr bersepah2...padan muke kan..
hehhehe,lpas ni nk wat jhat gk.nk tiru gaye blog yana! nk tiru sume..gmbr fake sume gmbr yana..hahaha

nk create fbook yana yg fake..hohoohohoh kan yana kn comel..hahah

Halusinasi said...

Wow, jahatnya Hasip...Yana tak comel pun...Pipi tembam adalah...waaa

kaizen said...

ye ke x cantik?? ramai jer yg minat awk... jage2 cik asmah...

*apsal name cik asmah lak kluar nih...

Nur Syazana Mohammed Sani said...

dieorang nie xde ilmu kot ,. sebab 2 jadi orang laen ,. heeee~

moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana =)

http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/support-me-pliz.html

Halusinasi said...

kaizen : err, mana ada...awk salah nmpak kot...cik Asmah mana plak ni? hehe

Syazana : akan singgah nanti^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...