Kenali Stop Motion, Salah Satu Cara Membuat Animasi!

Kenal animasi Wallace & Gromit? Chicken Run? Caroline? Ha, mesti tertanya-tanya, macam mana cara pembikinan animasi seperti ini? Walaupun nampak senang, sebenarnya agak sukar untuk membuatnya. Bukan senang nak hasilkan animasi (masih ada yang menganggap animasi itu sebenarnya bidang yang sangat mudah, terutama mak cik-mak cik aku. Haha).

Stop Motion merupakan satu teknik animasi yang dihasilkan melalui pergerakan satu persatu. Sama ada secara 2D atau 3D dengan penggunaan tanah liat atau objek2 lain. Kebiasaanya dengan menggunakan kamera digital atau imej-imej yang saling bercantum dan menyebabkan pergerakan terhasil. Nampak senang? Rumit sebenarnya, tapi masih boleh dilakukan di rumah. Yang penting korang kreatif, korang dapat buat seperti kawan kita ni :

Menarik kan?
Mood yang digunakan juga cun sangat-sangat, rasa jiwang sebentar


Ni 3D Animation
Cun kan? Cume kualiti video je kureng sikit^^

P/S : Aku pernah membuat stop motion masa belajar dulu, tapi tak berjaya. Aku akui masih banyak yang aku lemah dalam bidang animasi ini. Berusaha!

4 doa buatku makin comel:

Zainurin Zin aka BanZai said...

sy ada byk pic yg boleh wat stop motion tp x publish lg...
3d animation tu bukan x kualiti cuma kena pakai spek 3D sebelah merah sebelah biru...baru nampak timbul..

Halusinasi said...

hoho...bila sempai komen, sy tabik spring...
betul jugak, kna guna cermin mata 3d tu...terima kasih sebab betulkan sy^^

nak tgk hasil stop motion tu..tak sabar nk tgk^^

kaizen said...

gambate!!!!

Halusinasi said...

ganbattedayo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...